The energy to protein balance is improved by red clover addition in alfalfa-based forage mixtures

Citation

Godin, X., Tremblay, G. F., Seguin, P., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M. N., Bertrand, A., Thériault, M., & Claessens, A. (2021) The Energy to Protein Balance Is Improved By Red Clover Addition in Alfalfa-Based Forage Mixtures [Abstract]. ASA, CSSA, SSSA International Annual Meeting, Salt Lake City, UT. https://scisoc.confex.com/scisoc/2021am/meetingapp.cgi/Paper/136568

Résumé en langage clair

L’adéquation entre les apports en azote (protéines) et en énergie (glucides) des rations des vaches laitières permet une utilisation plus efficace de l’azote par les microorganismes du rumen, et ainsi moins de rejet dans l’environnement. Chez la luzerne, composante majeure des rations, cet équilibre est non optimal en raison de sa teneur élevée en protéines, notamment sous forme d’azote non protéique et de protéines rapidement dégradables dans le rumen. Le trèfle rouge est plus riche en sucres solubles et contient de la polyphénol oxydase qui réduit la dégradabilité de sa protéine comparativement à la luzerne. L’objectif de cette étude était d’évaluer les bénéfices de l’ajout de trèfle rouge dans les mélanges à base de luzerne pour améliorer l’équilibre énergie-protéines. Des parcelles de fourrages ont été établies à plusieurs sites au Canada. Les traitement consistaient en différentes proportions de luzerne : trèfle rouge, avec ou sans graminées. Nos résultats ont confirmé que l’addition de trèfle rouge dans les mélanges à base de luzerne augmente la teneur en énergie du mélange fourrager et réduit la dégradabilité de la protéine. L’ajout de trèfle rouge est donc un moyen efficace pour améliorer l’équilibre énergie-protéines des mélanges à base de luzerne. D’autres travaux sont requis afin de déterminer si cette amélioration pourrait se traduire par une meilleure efficacité d’utilisation de l’azote chez le ruminant.

Résumé

Low energy to protein balance in alfalfa (Medicago sativa L.) leads to inefficient use of forage N by ruminants. Because of its high concentration of soluble sugars and low protein degradability, the addition of red clover (Trifolium pratense L.) could improve the soluble sugar to crude protein ratio in alfalfa-based forage mixtures. Four proportions of alfalfa:red clover (100:0, 75:25, 50:50, 25:75) were sown in mixtures with either no grass, timothy (Phleum pratense L.), or tall fescue (Schedonorus arundinceus Schreb. Dumort.) at two locations (Saint-Augustin-de-Desmaures, QC; Agassiz, BC) in Canada. During the first post-seeding year, nutritive attributes of all forage samples were predicted by visible near-infrared reflectance spectroscopy, the soluble sugar to crude protein ratio was calculated, and the nutritive attributes were then weighted for yield observed at each of the four harvests as a proportion of the seasonal yield. Coefficients of determination (r2) were established between the observed proportion of red clover in the forage plots and the nutritive attribute in each alfalfa-grass forage sample. Soluble sugar concentration increased with the red clover proportion (r2 > .74) in all forage mixtures at both sites. Substantial decreases in proportion of non-protein nitrogen (r2 > .45) and rapidly degraded protein fractions (r2 > .73), along with an increase in the slowly degraded protein fractions (r2 > .81) were also observed with the increasing proportions of red clover in forage mixtures at both sites. The forage crude protein concentration decreased as the red clover proportion increased at Agassiz (r2 = .55), but the ratio of soluble sugars to crude proteins augmented with the proportion of red clover (r2 > .63) in the forage mixtures at both sites. The inclusion of red clover improved the energy to protein balance in alfalfa-based forage mixtures with or without grass harvested at two sites in Canada.