Pierre Ward

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Professionnel de recherche

Microbiologiste en salubrité des aliments, et spécialiste en biologie moléculaire pour la détection, l'identification et la caractérisation de micoorganismes pathogènes. Resposable des laboratoires de niveau de confinement 2 et de la plate forme pour le séquençage à haut débit.

Principales publications

  1. Ward, P., Leblanc, D., Houde, A., et Brassard, J. (2015). « Analysis of complete genome sequences of swine hepatitis E virus and V239A substitution in helicase domain of genotype 3 hepatitis E virus strains isolated from human and swine in Canada. », Archives of Virology, 160(7), p. 1767-1773. doi : 10.1007/s00705-015-2429-8

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  2. Guévremont, É., Lamoureux, L., Ward, P., et Villeneuve, S. (2015). « Survival of Campylobacter jejuni on fresh spinach stored at 4 °C or 12 °C. », Food Control, 50, p. 736-739. doi : 10.1016/j.foodcont.2014.10.023

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  3. Ward, P. et Guévremont, É. (2014). « Comparison of intestinal bacterial populations between two dairy cattle herds colonized or not by Campylobacter jejuni. », Foodborne Pathogens and Disease, 11(12), p. 966-968. doi : 10.1089/fpd.2014.1830

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  4. Ward, P., Poitras, E., Leblanc, D., Gagnon, C., Brassard, J., et Houde, A. (2013). « Comparison of different RT-qPCR assays for the detection of human and bovine group A rotaviruses and characterization by sequences analysis of genes encoding VP4 and VP7 capsid proteins. », Journal of Applied Microbiology, 114(5), p. 1435-1448. doi : 10.1111/jam.12165

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  5. Houde, A., Leblanc, D., Ward, P., et Poitras, E. (2012). « Hepatitis E virus: morphology, genomic organization and zoonotic aspects. », dans Berhardt, L.V. (dir.) - Advances in Medicine and Biology. Vol. 39, Nova Science Publishers Inc, p. 131-148.

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  6. Halac, U., Béland, K., Lapierre, P., Patey, N., Ward, P., Brassard, J., Houde, A., et Alvarez, F. (2012). « Chronic hepatitis E infection in children with liver transplantation. », Gut, 61(4), p. 597-603. doi : 10.1136/gutjnl-2011-300708

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  7. Halac, U., Béland, K., Lapierre, P., Patey, N., Ward, P., Brassard, J., Houde, A., et Alvarez, F. (2012). « Cirrhosis due to Chronic Hepatitis E Infection in a Child Post-Bone Marrow Transplant. », The Journal of Pediatrics, 160(5), p. 871-874. doi : 10.1016/j.jpeds.2012.01.028

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  8. Plante, D., Bélanger, G., Leblanc, D., Ward, P., Houde, A., et Trottier, Y.-L. (2011). « The use of bovine serum albumin to improve the RT-qPCR detection of foodborne viruses rinsed from vegetable surfaces. », Letters in Applied Microbiology, 52(3), p. 239-244. doi : 10.1111/j.1472-765X.2010.02989.x

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  9. Houde, A., Poitras, E., Leblanc, D., Ward, P., Guévremont, É., Brassard, J., Trottier, Y.-L., et Simard, C. (2010). « Detection of Hepatitis A virus using the conventional and real-time Reverse-Transcriptase Polymerase Chain Reaction. », dans Food Directorate, Health Products and Food Branch - The Compendium of Analytical Methods. Vol. 5, Health Canada, Chapitre OPFLP-07.

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  10. Mattison, K., Plante, M., bin Kingombe, C., Houde, A., et Ward, P. (2010). « Detection of Feline calicivirus using the conventional and real-time Reverse-Transcriptase Polymerase Chain Reaction. », dans Food Directorate, Health Products and Food Branch - The Compendium of Analytical Methods. Vol. 5, Health Canada, Chapitre OPFLP-06.

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  11. Halac, U., Béland, K., Lapierre, P., Patey, N., Ward, P., Brassard, J., Houde, A., et Alvarez, F. (2010). « Hepatitis E virus isolates capsid protein gene, partial cds. », publié dedans GenBank # HM772982- HM772986. (Transfert de technologie)

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  12. Houde, A., Poitras, E., Leblanc, D., Ward, P., Inglis, G.D., Boras, V.F., Loisy-Hamon, F., et Lebeau, B. (2010). « Aichi virus in Alberta, Canada: a one year examination of human diarrheic stool samples by RT-PCR. », dans Méndez-Vilas A. (dir.) - Current Research, Technology and Education Topics in Applied Microbiology and Microbial Biotechnology. Vol. 1, Nova Science Publishers Inc, p. 767-772.

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  13. Houde, A., Leblanc, D., Poitras, E., Ward, P., Brassard, J., Trottier, Y.-L., et Simard, C. (2010). « Detection of Norovirus Genogroups I and II using the conventional and real-time Reverse-Transcriptase Polymerase Chain Reaction. », dans Food Directorate, Health Products and Food Branch - The Compendium of Analytical Methods. Vol. 5, Health Canada, Chapitre OPFLP-10.

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  14. Brassard, J., Gagné, M.-J., Houde, A., Poitras, E., et Ward, P. (2010). « Development of a real-time TaqMan PCR assay for the detection of porcine and bovine Torque teno virus. », Journal of Applied Microbiology, 108(6), p. 2191-2198. doi : 10.1111/j.1365-2672.2009.04624.x

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  15. Leblanc, D., Poitras, E., Gagné, M.-J., Ward, P., et Houde, A. (2010). « Hepatitis E virus load in swine organs and tissues at slaughterhouse determined by real-time RT-PCR. », International Journal of Food Microbiology, 139(3), p. 206-209. doi : 10.1016/j.ijfoodmicro.2010.02.016

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  16. Houde, A., Leblanc, D., Ward, P., Poitras, E., Gagné, M.-J., Letellier, A., Brassard, J., et Plante, D. (2009). « Detection of hepatitis E virus in swine using real-time RT-PCR. », 8th International Symposium on Epidemiology and Control of Foodborne Pathogens in Pork, Hôtel Château Laurier, Québec City, QC, Canada, September 30-October 2, 2009, p. 162-165.

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  17. Houde, A., Mattison, K., Ward, P., et Plante, D. (2009). « Molecular detection and characterization of food and waterborne viruses. », dans Knudsen W.D. and Bruns S.S. (dir.) - Bacterial DNA, DNA Polymerase and DNA Helicases, Nova Science Publishers Inc, Chapitre 5, p. 137-185.

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  18. Carisse, O., Tremblay, D.M., Lévesque, C.A., Gindro, K., Ward, P., et Houde, A. (2009). « Development of a TaqMan real-time PCR assay for quantification of airborne conidia of Botrytis squamosa and management of Botrytis leaf blight of onion. », Phytopathology, 99(11), p. 1273-1280. doi : 10.1094/PHYTO-99-11-1273

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  19. Jones, T.H., Houde, A., Poitras, E., Ward, P., et Johns, M.W. (2009). « Development and Evaluation of a Multiplexed Real-Time TaqMan RT-PCR Assay with a Sample Process Control for Detection of F-specific RNA Coliphage Genogroups I and IV. », Food and Environmental Virology, 1(1), p. 57-65. doi : 10.1007/s12560-009-9008-7

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  20. Mattison, K., Brassard, J., Gagné, M.-J., Ward, P., Houde, A., Lessard, L., Simard, C., Shukla, A., Pagotto, F.J., Jones, T.H., et Trottier, Y.-L. (2009). « The feline calicivirus as a sample process control for the detection of food and waterborne RNA viruses. », International Journal of Food Microbiology, 132(1), p. 73-77. doi : 10.1016/j.ijfoodmicro.2009.04.002

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