Nancy Gardner

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Directrice, Propriété intellectuelle et commercialisation

Gère les éléments de propriété intellectuelle utilisés et créés par les chercheurs d'AAC. Supporte les collaborations de recherche, promeut l'innovation, gère le port-folio de technologies et de variétés, gère le programme de formation en propriété intellectuelle.  

Principales publications

  1. Champagne, C.P., Gardner, N.J., Lafleur, S., et Savard, T. (2010). « Population yields and vegetable juice fermentation of Leuconostoc mesenteroides cultures grown under free-cell or immobilized-cell technologies. », Food Biotechnology, 24(1), p. 1-18. doi : 10.1080/08905430903320701

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  2. Champagne, C.P. et Gardner, N.J. (2008). « The growth and recovery of an exopolysaccharide-producing Lactobacillus rhamnosus culture on growth media containing apple juice or molasses. », Journal of General and Applied Microbiology, 54(4), p. 237-241.

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  3. Champagne, C.P. et Gardner, N.J. (2008). « Effect of storage in a fruit drink on subsequent survival of probiotic lactobacilli to gastro-intestinal stresses. », Food Research International, 41(5), p. 539-543. doi : 10.1016/j.foodres.2008.03.003

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  4. Bisakowski, B., Atwal, A.S., Gardner, N.J., et Champagne, C.P. (2007). « Effect of lactic acid fermentation of onions (Allium cepa) on the composition of flavonol glucosides. », International Journal of Food Science and Technology, 42(7), p. 783-789. doi : 10.1111/j.1365-2621.2006.01268.x

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  5. Champagne, C.P., Gardner, N.J., et Lacroix, C. (2007). « Fermentation technologies for the production of exopolysaccharide- synthesizing Lactobacillus rhamnosus concentrated cultures. », Electronic Journal of Biotechnology, 10(2), p. 211-220. doi : 10.2225/vol10-issue2-fulltext-10

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  6. Reid, A.A., Champagne, C.P., Fustier, P., et Vuillemard, J.-C. (2007). « Survival in food systems of Lactobacillus Rhamnasis R011 microentrapped in whey protein gel particles. », Journal of Food Science, 72(1), p. M031-M037. doi : 10.1111/j.1750-3841.2006.00222.x

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  7. Champagne, C.P. et Gardner, N.J. (2005). « Production of Propionibacterium shermanii biomass and vitamin B12 on spent media. », Journal of Applied Microbiology, 99(5), p. 1236-1245.

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  8. Champagne, C.P., Roy, D., et Gardner, N.J. (2005). « Challenges in the addition of probiotic cultures to foods. », Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 45(1), p. 61-84.

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  9. Savard, T., Gardner, N.J., et Champagne, C.P. (2003). « Croissance de cultures de Lactobacillus et de Bifidobacterium dans un jus de légumes et viabilité au cours de l'entreposage dans le jus de légumes fermenté. », Sciences Des Aliments, 23(2), p. 273-283.

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  10. Gardner, N.J., Broersma, K., Popp, J.D., Mir, P.S., Buckley, W.T. (2003). « Copper and health status of cattle grazing high-molybdenum forage from a reclaimed mine tailing site. », Canadian Journal of Animal Science, 83(3), p. 479-485.

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  11. Champagne, C.P. et Gardner, N.J. (2002). « Effect of process parameters on the production and drying of Leuconostoc mesenteroides cultures. », Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, 28(5), p. 291-296.

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  12. Macedo, M.G., Lacroix, G.M.A., Gardner, N.J., et Champagne, C.P. (2002). « Effect of medium supplementation on exopolysaccharide production by Lactobacillus rhamnosus RW-9595M in whey permeate. », International Dairy Journal, 12(5), p. 419-426.

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  13. Gardner, N.J., Champagne, C.P., et Gélinas, P. (2002). « Effect of yeast extracts containing propionic acid on bread dough fermentation and bread properties. », Journal of Food Science, 67(5), p. 1855-1858.

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  14. Savard, T., Beaulieu, C., Gardner, N.J., et Champagne, C.P. (2002). « Characterization of spoilage yeasts isolated from fermented vegetables and Inhibition by lactic, acetic and propionic acids. », Food Microbiology, 19(4), p. 363-373.

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  15. Champagne, C.P. et Gardner, N.J. (2001). « The effect of protective ingredients on the survival of immobilized cells of Streptococcus thermophilus to air and freeze-drying. », Electronic Journal of Biotechnology, 4(3), p. 58-64.

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  16. Gardner, N.J., Savard, T., Obermeier, P., Caldwell, B.C., et Champagne, C.P. (2001). « Selection and characterization of mixed starter cultures for lactic acid fermentation of carrot, cabbage, beet and onion vegetable mixtures. », International Journal of Food Microbiology, 64(3), p. 261-275.

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  17. Champagne, C.P., Gardner, N.J., Soulignac, L., et Innocent, J.-P. (2000). « The production of freeze-dried immobilized cultures of Streptococcus thermophilus and their acidification properties in milk. », Journal of Applied Microbiology, 88(1), p. 124-131.

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