Martin Mondor, Ing. Stag., Ph.D.

Image Martin Mondor
Chercheur scientifique

Génie agroalimentaire

Recherche et / ou projets en cours

Les travaux du Dr Mondor visent à renforcer la position concurrentielle du secteur en mettant l’accent sur la production et la transformation à valeur ajoutée

Énoncés de recherches/projets

Projets en cours:

- Comprendre et valoriser les systèmes de culture basés sur les Trois Soeurs en appui à la nutrition

- Potentiel des insectes comme source d'ingrédients sains et procédé d'assainissement lors de la production

- Mise en oeuvre d'une plateforme technologique visant à élaborer des stratégies durables afin de diminuer les pertes et le gaspillage alimentaires dans le continuum de la distribution des aliments au Canada

- Development of Novel Feed Additives to Replace Antibiotics and Promote Pig Gut Health

- Strategies for detoxifying vomitoxin using chemical and biological approaches in post-weaning piglets

- Investigations into synergistic effects of butyrate glycerides with plant extracts for reducing the use of antibiotics in chicken production

- On-farm trials to validate encapsulated essential oils to control necrotic enteritis in broilers

Prix et études

IAEF Distinguished Service Award (2015)

Expérience et / ou de travail international

- Formation de stagiaires internationaux

 

- Réviseur pour des organismes internationaux: Human Resources Programme, du National Council for Scientific Research de la Roumanie; United States Department of Agriculture; NWO domain Applied and Engineering Sciences (The Netherlands).

Principales publications

  1. 2020 ASAS-CSAS-WSASAS Virtual Annual Meeting & Trade Show, Webinar Series, July 28-30.

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  2. 2019 Ontario Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs - FOOD SAFETY RESEARCH FORUM; October 9, Guelph, Ontario, Canada

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  3. N/A

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  4. Taherian, A., Mondor, M., Labranche, J., Drolet, H., Ippersiel, D., and Lamarche, F. (2011). Comparative study of functional properties of commercial and membrane processed yellow pea protein isolates. Food Research International.
    Boye, J.I., S. Aksay, S. Roufik., S. Ribéreau, S., Mondor, M., Farnworth, E., and Rajamohamed, S.H. (2009). Comparison of the functional properties of pea, chickpea and lentil protein concentrates processed using ultrafiltration and isoelectric precipitation techniques. Food Research International.
    AACC International Method 10-10.03 (November 3, 1999). Optimized Straight-Dough Bread-Making Method. Baking Quality, pp. 1-8. Accessed at http://dx.doi.org//10.1094/AACCIntMethod-10-10.03

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  5. Gulati, T., Datta, A. K. (2015). Mechanistic understanding of case-hardening and texture development during drying of food materials. Journal of Food Engineering 166, 119-138.

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  6. Chekabab, S.M., Rehman, M.A., Yin, X., Carrillo, C., Mondor, M., Diarra, M.S. (2019). Growth of salmonella enterica serovars typhimurium and enteritidis in iron-poor media and in meat: Role of catecholate and hydroxamate siderophore transporters, 82(4), 548-560. http://dx.doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-18-371

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  7. Marie Thérèse Charles, Dominique Roussel, Stéphane Gariépy, Carl Belec, Martin Mondor, Sébastien Villeneuve, Carole McKinnon. 2018. Les trois sœurs: du champ en passant par le labo à votre table. Affiche présentée à la rencontre "Bridging the gap between research and community needs" tenue le 11/26/2018, Saint-Hyacinthe, Qc, Canada

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  8. Nguyen, T.K., Mondor, M. and Ratti, C. (2018), Shrinkage of cellular food during air drying, Journal of Food Engineering, 230, 8-17.

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  9. Mercier, S., Mondor, M., Villeneuve, S. and Marcos, B. (2018), The Canadian food cold chain: a legislative, scientific, and prospective overview, International Journal of Refrigeration, 88, 637-645.

    2018 - Consulter les détails de la publication

  10. Nguyen, T.K., Khalloufi, S., Mondor, M. and Ratti, C. (2018), Shrinkage and porosity evolution during air-drying of non-cellular food systems: Experimental data versus mathematical modelling, Food Research International, 103, 215-225.

    2018 - Consulter les détails de la publication

  11. Nguyen, T., Mondor, M., et Ratti, C. (2016). « Effect of initial solids content and structure of potato on shrinkage during air drying. », 2016 International Conference on Food Properties (ICFP2016), Bangkok, Thailand, May 31-June 2, 2016, p. 1-6.

    2016 - Consulter les détails de la publication

  12. Charles, M.T., Des Marchais, L.-P., Gros-Louis, M., Gariépy, S., Villeneuve, S., Mondor, M., Lamarche, F., Lafrenière-Landry, M., Bélec, C., Rolland, D., Roussel, D., Ippersiel, D., et Drolet, H. (2016). « The Three Sisters value chain: characteristics and bread-making potential of the ancestral lineages. », Joint Annual Conference for the Canadian Society of Agronomy and the Canadian Society for Horticultural Science, La Plaza, Montreal, QC, Canada, 24-26 July, 2016. (Affiche)

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  13. Mondor, M., Charles, M.T., et Villeneuve, S. (2016). « The Three-Sisters Project: products' characteristics and potentials. », Conservation and Development of Ancestral/Indigenous Plant Genetic Resources: Challenges, Tools and Perspectives. Sharing the Canadian, Mexican and American Experiences, Quebec City, Quebec, Canada, May 10-11, 2016.

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  14. Mercier, S., Mondor, M., et Marcos, B. (2016). « The Canadian food cold chain: a legislative, scientific, and prospective overview. », 4th IIR Conference on Sustainability and the Cold Chain, Auckland, New Zealand, April 7-9, 2016.

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  15. Mercier, S., Marcos, B., Moresoli, C., Mondor, M., et Villeneuve, S. (2016). « Impact of the number and sampling time of water content measurements on the identifiability of a concentration-dependent water diffusivity. », International Journal of Heat and Mass Transfer, 99, p. 548-555. doi : 10.1016/j.ijheatmasstransfer.2016.03.119

    2016 - Consulter les détails de la publication

  16. Camilleri-Rumbau, M.S., Masse, L., Dubreuil, J., Mondor, M., Christensen, K.V., et Norddahl, B. (2016). « Fouling on a spiral wound reverse osmosis membrane processing swine wastewater: effect of cleaning procedure on fouling resistance. », Environmental Technology, 37(13), p. 1704-1715. doi : 10.1080/09593330.2015.1128002

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  17. Mercier, S., Moresoli, C., Mondor, M., Villeneuve, S., et Marcos, B. (2016). « A Meta-Analysis of Enriched Pasta: What Are the Effects of Enrichment and Process Specifications on the Quality Attributes of Pasta? », Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(4), p. 685-704. doi : 10.1111/1541-4337.12207

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  18. Gerzhova, A., Mondor, M., Benali, M., et Aider, M. (2016). « Study of total dry matter and protein extraction from canola meal as affected by the pH, salt addition and use of zeta-potential/turbidimetry analysis to optimize the extraction conditions. », Food Chemistry, 201, p. 243-252. doi : 10.1016/j.foodchem.2016.01.074

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  19. Mercier, S., Mondor, M., Moresoli, C., Villeneuve, S., et Marcos, B. (2016). « Drying of durum wheat pasta and enriched pasta: a review of modelling approaches. », Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 56(7), p. 1146-1168. doi : 10.1080/10408398.2012.757691

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  20. Gerzhova, A., Mondor, M., Benali, M., et Aider, M. (2016). « Incorporation of canola proteins extracted by electro-activated solutions in gluten free biscuit formulation of rice-buckwheat flour blend: Assessment of quality characteristics and textural properties of the product. », International Journal of Food Science and Technology, 51(3), p. 814-827. doi : 10.1111/ijfs.13034

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Installation de recherche

3600, boulevard Casavant Ouest
Saint-Hyacinthe, QC J2S 8E3
Canada

Affiliations

- Professeur associé au Département des sols et de génie agroalimentaire, Université Laval, depuis septembre 2011

- Panel d'experts en génie des procédés alimentaires – ICSTA (Depuis mai 2014)

- Membre de l’Ordre des Ingénieurs du Québec (OIQ)

- Membre de l’Institut sur la nutrition et les aliments fonctionnels (INAF) de l’Université Laval

 

Language

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Français