Dr. Jian Wang, Ph.D

Chercheur scientifique, chef du service de recherche et de développement

Diriger et planifier des projets de recherche sur l’analyse de contaminants chimiques, notamment des pesticides et médicaments vétérinaires présents dans les aliments, au moyen de nouveaux spectromètres de masse.

Agence canadienne d'inspection des aliments

Recherche et / ou projets en cours

  1. Application de la spectrométrie par couplages UHPLC/ESI-Q-Orbitrap  et UHPLC/ESI-QTRAP 6500+, ainsi que de la spectrométrie par mobilité différentielle avec appareil SelexION  pour des analyses ciblées et non ciblées :
    • des résidus de pesticides dans les fruits, les légumes, les aliments pour nourrissons, le thé, les céréales, les légumineuses, les jus, etc.
    • des résidus de médicaments à usage vétérinaire dans le lait, les œufs et le miel.
  2. Estimation de l’incertitude des mesures (statistiques et programmation avec SAS).

Énoncés de recherches/projets

Prévisions fiables pour améliorer les données scientifiques et cerner les écarts en matière d’analyse qui existent entre les capacités scientifiques actuelles et celles qui sont nécessaires pour gérer les risques futurs; pour améliorer les analyses de contaminants chimiques dans le cadre du mandat en matière de salubrité des aliments; pour faciliter la mise en œuvre de nouvelles technologies qui protégeront l’approvisionnement alimentaire canadien.

Activités professionnelles / intérêts

  1. Membre de la délégation canadienne du Comité du Codex sur les résidus de pesticides (CCPR)
  2. Membre du Technical Programming Council (conseil des programmes techniques) d’AOAC International
  3. Membre du Comité mixte FAO/OMS d’experts des additifs alimentaires (JECFA)

Prix et études

ÉTUDES

  1. Ph. D., Chimie des aliments, Science et technologie alimentaires, Université de l’Alberta, Edmonton (Alberta), Canada (2000).
  2. M. Sc., Chimie céréalière, Science des céréales, Université de technologie du Henan, Zhenzhou, Henan, République populaire de Chine (1989).
  3. B. Sc., Science des céréales, Université de technologie du Henan, Zhengzhou, Henan, République populaire de Chine (1986).

PRIX

  1. Prix national du président de l’ACIA – Innovation et pratiques exemplaires (2017).
  2. Prix du groupe d’experts de l’année de l’AOAC (2015).
  3. Prix de reconnaissance de la Direction générale des sciences de l’ACIA pour avoir dirigé l’élaboration de méthodes dans le cadre de l’enquête sur la présence de mélamine (2007).

Expérience et / ou de travail international

  1. Projets de recherche concertée avec la FDA des États-Unis, ThermoFisher Scientific et des universités.
  2. Groupes de travail du Codex sur les lignes directrices concernant la performance des méthodes d’analyse des résidus de pesticides et de médicaments à usage vétérinaire dans les aliments.

Principales publications

Article de revue:

  1. Wang, J.; Chow, W.; Chang, J.; Wong, J. W. Development and Validation of a Qualitative Method for Target Screening of 448 Pesticide Residues in Fruits and Vegetables Using UHPLC/ESI Q-Orbitrap Based on Data-Independent Acquisition and Compound Database. J. Agric. Food Chem. 2017, 65: 473-493.
  2. Wang, J.; Cheung, W.; Chow, W., UHPLC/ESI-MS/MS determination of 187 pesticides in wine. J. AOAC Int. 2016, 99, 539-557.
  3. Wang, J.; Leung, D.; Chow, W.; Chang, J.; Wong, J. W., Development and validation of a multiclass method for analysis of veterinary drug residues in milk using ultrahigh performance liquid chromatography electrospray ionization quadrupole Orbitrap mass spectrometry. J. Agric. Food Chem. 2015, 63, 9175-9187.
  4. Yang, P.; Chang, J.; Wong, J.; Zhang, K.; Krynitsky, A.; Bromirski, M.; Wang, J. Effect of sample dilution on matrix effects in pesticide analysis of several matrices by liquid chromatography- high resolution mass spectrometry. J. Agri. Food Chem. 2015, 63, 5169-5177.
  5. Wang, J.; Cheung, W.; Chang, J.; Wong, J. W., Ultrahigh-performance liquid chromatography electrospray ionization Q-Orbitrap mass spectrometry for the analysis of 451 pesticide residues in fruits and vegetables: method development and validation. J. Agri. Food Chem. 2014, 62, 10375-10391.
  6. Wang, J.; Cheung, W.; Leung, D., Determination of pesticide residue transfer rates (percent) from dried tea leaves to brewed tea. J. Agri. Food Chem. 2014, 62, 966-983.
  7. Wang, J.; Cheung, W.; Chow, W., UHPLC/ESI-MS/MS analysis of 151 pesticides in soybeans and pulses. J. AOAC Int. 2013, 96, 1114-1133.
  8. Wang, J.; Chow, W.; Leung, D.; Chang, J., Application of ultrahigh-performance liquid chromatography and electrospray ionization quadrupole Orbitrap high-resolution mass spectrometry for determination of 166 pesticides in fruits and vegetables. J. Agric. Food Chem. 2012, 60, 12088-12104.
  9. Wang, J.; Leung, D., The challenges of developing a generic extraction procedure to analyze multi-class veterinary drug residues in milk and honey using ultra-high pressure liquid chromatography quadrupole time-of-flight mass spectrometry. Drug. Test Anal. 2012, 4, (SUPPL.1), 103-111.
  10. Wang, J.; Chow, W.; Leung, D. Applications of LC/ESI-MS/MS and UHPLC QqTOF MS for the Determination of 141 Pesticides in Tea. J. AOAC Int. 2011, 94(6), 1-30.
  11. Wang, J.; Chow, W.; Cheung, W. Application of a tandem mass spectrometer and Core-shell particle column for the determination of 151 pesticides in grains. J. Agric. Food Chem. 2011, 59, 8589-8608.
  12. Wang, J.; Chow, W.; Leung D. Applications of LC/ESI-MS/MS and UHPLC QqTOF MS for the determination of 148 pesticides in fruits and vegetables Anal. Bioanal. Chem. 2010, 396(4), 1513-1538.
  13. Wang, J.; Leung, D.; Chow, W. Applications of LC/ESI-MS/MS and UHPLC QqTOF MS for the determination of 148 pesticides in berries. J. Agric. Food Chem. 2010, 58(10), 5904-5925.
  14. Dickson, L.C.; Wang J. Analysis of residues of macrolide antibiotics in animal-derived foods. Food Eng. Ingredients. 2010, 35 (SPEC. ISSUE), 18-21.
  15. Wang, J.; Leung, D. Determination of 142 pesticides in fruit- and vegetable-based infant foods using liquid chromatography electrospray ionization tandem mass spectrometry and estimation of measurement uncertainty. J. AOAC Int. 2009, 92, 279-301.
  16. Wang, J.; Leung, D. Applications of ultra-performance liquid chromatography electrospray ionization quadrupole time-of-flight mass spectrometry on analysis of 138 pesticides in fruit- and vegetable-based infant foods. J. Agric. Food Chem. 2009, 57, 2162-2173.
  17. Wang, J.; Leung, D. Determination of spiramycin and neospiramycin antibiotic residues in raw milk using LC/ESI-MS/MS and solid-phase extraction. J. Sep. Sci. 2009, 32, 681-688.
  18. Wang, J. Analysis of macrolide Antibiotics using Liquid chromatography mass spectrometry, in food, biological and environmental matrices. Mass Spectrom. Reviews. 2009, 28, 50-92.
  19. Wang, J.; Leung, D. Analyses of macrolide antibiotic residues in eggs, raw milk, and honey using both ultra-performance liquid chromatography/quadrupole time-of-flight mass spectrometry and high-performance liquid chromatography/tandem mass spectrometry. Rapid Commun. Mass Spectrom. 2007, 21, 3213-3222.
  20. Wang, J.; Wotherspoon, D. Determination of pesticides in apples using liquid chromatography electrospray ionization tandem mass spectrometry and measurement uncertainty. J. AOAC Int. 2007, 90, 55 -567.
  21. Wang, J.; Leung, D.; Lenz, S, P. Determination of five macrolide antibiotic residues in raw milk using liquid chromatography/electrospray ionization tandem mass spectrometry. J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 2873-2880.
  22. Wang, J.; Cheung, W. Determination of pesticides in soy-based infant formula using liquid chromatography with electrospray ionization tandem mass spectrometry. J. AOAC Int. 2006, 89, 214-224.
  23. Wang, J.; Leung, D.; Butterworth, F. Determination of five macrolide antibiotic residues in eggs using liquid chromatography/electrospray ionization tandem mass spectrometry. J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 1857-1865.
  24. Wang, J.; Cheung, W.; Grant, D. Determination of pesticides in apple-based infant foods using liquid chromatography electrospray ionization tandem mass spectrometry. J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 528-537.
  25. Wang, J. Determination of six penicillins in honey: Confirmatory method using liquid chromatography electrospray ionization tandem mass spectrometry. J. AOAC Int. 2004, 87, 45-55.
  26. Wang, J. Determination of five macrolide antibiotic residues in honey by LC/ESI-MS and LC/ESI-MS/MS. J. Agric. Food Chem. 2004, 52, 171-181.

Mémoire:

  1. Wang, J.; MacNeil, J.; Kay, J. Editors. Chemical Analysis of Antibiotic Residues in Food. Publisher: John Wiley & Sons, Inc. 2012.
  2. Kay, J.;  MacNeil, J.; Wang, J. Editors. Chemical Analysis of Non-antimicrobial Veterinary Drug Residues in Food. Publisher: John Wiley & Sons, Inc. 2016.

Chapitre de livre:

  1. Wang, J.; Turnipseed, S. Chapter 6. Chemical analysis: quantitative and confirmatory methods. In Chemical Analysis of Antibiotic Residues in Food. Publisher: John Wiley & Sons, Inc. Editors: Wang, J.; MacNeil, J.; Kay, J. 2012.
  2. Wang, J.; Cannavan, A.; Dickson, L.; Fedeniuk, R. Chapter 9. Measurement uncertainty. In Chemical Analysis of Antibiotic Residues in Food. Publisher: John Wiley & Sons, Inc. Editors: Wang, J.; MacNeil, J.; Kay, J. 2012.
  3. Wang, J. Chapter 38. Analysis of antibiotics in milk and its products. In Handbook of Dairy Foods Analysis. Publisher: CRC Press. Editors: Nollet, L.M.L.; Toldrá, F. 2010.

Affiliations

Membre d'AOAC International

Langue

Anglais