Charles F. Forney, Ph.D.

Image Dr. Charles F. Forney
Chercheur scientifique, physiologie postrécolte
  • optimisation de l'arôme et de la saveur des fruits et des légumes frais
  • caractérisation des émissions volatiles induites par le stress dans les fruits et légumes frais
  • entreposage à atmosphère contrôlée des petits fruits
  • détermination de la qualité des fruits et des légumes
  • physiologie du mûrissement des fruits
  • mise au point de traitements postrécolte de prolongation de la durée de conservation des fruits et des légumes frais
  • transformation postrécolte des antioxydants dans les fruits et les légumes frais
  • maintien de la qualité des fruits et des légumes fraîchement coupés
  • détermination des facteurs de prérécolte qui influent sur la qualité et la durée de conservation

Recherche et / ou projets en cours

  • Arômes volatils présents dans les fruits et les légumes frais
  • Évaluation des cultivars de carottes à double usage en ce qui a trait au rendement et à la qualité en fonction de diverses conditions d'entreposage
  • Technologies nouvelles pour prévenir la détérioration de nature physiologique et pathologique qui se produit dans les fruits et les légumes récoltés

Prix et études

B.Sc. Horticulture, The Pennsylvania State University 1978

B.Sc. Biology, The Pennsylvania State University 1978

M.Sc. Horticulture, The Pennsylvania State University 1980

Ph. D. Horticulture, Oregon State University 1984

Principales publications

  1. Forney, C.F., LeBlanc, D.I., Vigneault, C., Toussaint, V., Bourgeois, G., Clément, A. and Bezanson, G. (2018). The interaction of storage temperature and duration on aroma volatiles in tomato fruit. Acta Hortic. 1194, 343-350
    DOI: 10.17660/ActaHortic.2018.1194.49
    https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2018.1194.49

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  2. Forney, C.F. 2017. Harvest & post harvest handing of blueberries for fresh & IQF markets. Presented at the Wild Blueberry Growers Association of Nova Scotia Annual Meeting, Truro, NS, November 17, 2017. http://www.nswildblueberries.com/news/download?path=C%2BForney%2BNov%2B2017.pdf

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  3. Forney, C.F. and J. Song. 2017. Flavors and aromas: Chemistry and biological functions. p. 933-974. In: E.M. Yahia (ed.) Fruit and Vegetable Phytochemicals: Chemistry and Human Health. John Wiley & Sons, Ltd., Chichester, West Sussex, UK.

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  4. Ali, A., Yeoh, W.K., Forney, C. and Siddiqui, M.W. 2017. Advances in postharvest technologies to extend the storage life of minimally processed fruits and vegetables. Crit. Rev. Food Sci. Nutr.:1-18.

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  5. Forney, C.F., S. Blatt, T. Forge, D. Neilsen, J.A. Cline, K.D. Munro Pennell and S.A.E. Fillmore. 2017. Rootstock effects on phloem amino acid composition: Role in aphid resistance. ASHS Annual Meeting Sept 19-22, 2017, Waikoloa, Hawaii, USA (abstract) https://ashs.confex.com/ashs/2017/webprogramarchives/Paper26286.html

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  6. Forney, C.F. (2016). « Impact of Postharvest Technologies on the Flavor of Fresh Fruits and Vegetables. », - Postharvest Ripening Physiology of Crops, p. 585-620.

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  7. FORNEY, C. F. 2016. Physiology and biochemistry of aroma and off-odors in fresh-cut products. Acta Horticulturae, 1141, 35-46.

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  8. Yang, X.-T., Song, J., Du, L., Forney, C.F., Campbell-Palmer, L., Fillmore, S.A.E., Wismer, P., et Zhang, Z. (2016). « Ethylene and 1-MCP regulate major volatile biosynthetic pathways in apple fruit. », Food Chemistry, 194, p. 325-336. doi : 10.1016/j.foodchem.2015.08.018

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  9. Forney, C., J. Song, P. Toivonen, M.A. Jordan, and S.A.E. Fillmore. 2016. Volatile metabolite changes in ‘Ambrosia’ apple fruit associated with soft scald development. HortScience, ASHS Annual Meeting Aug 8-11, 2016, Atlanta, Georgia, USA (presentation)

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  10. FORNEY, C. F., JAMIESON, A. R., PENNELL, K. D. M., JORDAN, M. A. & FILLMORE, S. A. E. 2016. Response of raspberry cultivars and selections to controlled atmosphere storage. Acta Horticulturae, 1120, 57-64.

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  11. FORNEY, C. F., JORDAN, M. A. & CUE, K. R. 2016. Identification of aroma- Active compounds of whole and macerated 'Honeycrisp' and 'Ambrosia' apples. Acta Horticulturae, 1120, 137-142.

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  12. Forney, C., D. Leblanc, C. Vigneault, V. Toussaint, G. Bourgeois, A. Clement, and G. Bezanson. 2016. The interaction of storage temperature and duration on aroma volatiles in tomato fruit. VIII International Postharvest Symposium, Cartagena, Spain, June 21-24 (abstract)

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  13. Bach, S.J., Fan, L., Forney, C.F., et Delaquis, P.J. (2015). « Quality and Safety in Fresh-cut Vegetables and Fruits. United Fresh Produce Association Food Safety and Technology Council. », United Fresh 2015, Chicago, IL, USA, June 9-11, 2015, Oral presentation and handout information on AAFC’s research activities.

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  14. Forney, C.F., Jamieson, A.R., Munro Pennell, K.D., Jordan, M.A., et Fillmore, S.A.E. (2015). « Atmosphere Modification Effects on Red Raspberry Fruit Market Life. », United Fresh 2015, Chicago, IL, USA, June 9-11, 2015. (Affiche)

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  15. Song, J., Forney, C.F., Myles, S., Sauerteig, K.A., Du, L., Hampson, C.R., Toivonen, P.M.A., Fan, L., DeLong, J.M., et Fillmore, S.A.E. (2015). « An integrated “omics” investigation on control mechanisms and molecular markers of apple fruit storage disorders. », AG Connect 2015 Summit, Truro, NS, USA, March 31-April 1, 2015. (Affiche)

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  16. Forney, C.F., Jamieson, A.R., Munro Pennell, K.D., Jordan, M.A., et Fillmore, S.A.E. (2015). « Impact of atmosphere modification on red raspberry fruit quality. », HortScience, 90(9), p. S181. (Résumé)

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  17. Toivonen, P.M.A., DeLong, J.M., Song, J., et Forney, C.F. (2015). « Peel Maturity only Correlates with Soft Scald in a Highly Susceptible Orchard of Ambrosia™ apple. », American Society for Horticultural Science (ASHS) Annual Conference 2015, New Orleans, Louisiana, USA, August 4-7, 2015.

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  18. Fan, L. et Forney, C.F. (2015). Quality and Safety in Fresh-cut Vegetables and Fruits. Presentation and Report to the S-294 committee meeting. The Multi-state Research Project S-294. (Rapport)

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  19. Madani, B. et Forney, C.F. (2015). « Recent reports on effects of calcium on postharvest behaviour. », dans Wills, R.B.H and Golding, J. (dir.) - Advances in Postharvest Fruit and Vegetable Technology, CRC Press Taylor, Boca Raton, FL, USA, Chapitre 2, p. 19-38.

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  20. Toivonen, P.M.A., DeLong, J.M., Hampson, C.R., Song, J., Forney, C.F., et Myles, S. (2015). « Peel maturity only correlates with soft scald in a highly susceptible orchard of Ambrosia™ apple. », HortScience, 50(9), p. S181. (Résumé)

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