Gaëtan Tremblay, Ph.D.

Image Gaëtan Tremblay
Research Scientist

Nutritional Value in Ruminant Feed

Current research and/or projects

  • Improving the nutritive value of ruminant feed to maximize the use of forages and reduce production costs and environmental impacts.

Research and/or project statements

  • Increase the production and use of alfalfa forages in Canada.
  • Improving forage energy / protein ratio to increase dairy cow performance and reduce environmental losses.
  • Evaluation of the interest of using a more digestible alfalfa on Quebec dairy farms.
  • Evaluation of forages and their management in order to respond to a fodder supply problem linked to water deficits.

Professional activities / interests

  • Methods of studying and analysing the nutritive value of ruminant feed, specifically dry or ensiled forages.
  • Characterization of the effects of species, cultivars, management and different harvesting and storage methods on the nutritive value of forages.
  • Use of rumen-cannulated cows for measuring in vitro digestibility of dry matter and fibre in ruminant feed.
  • Use of near-infrared spectroscopy (NIRS) to predict the nutritive value of ruminant feed; use of laboratory silos.

Education and awards

  • B.Sc. Bio-Agronomy, Université Laval, 1983.
  • Ph.D. Animal nutrition, Université Laval. 1988.

International experience and/or work

  • Work transfer at the US Dairy research Center, Madison, WI (1992-1993

Key publications

  1. Khechine, M.T., Thivierge, M.-N., Chantigny, M. H., Charbonneau, É., Brégard, A., Tremblay, G. F., Bélanger, G., Hassanat, F., Jégo, G., and Halde, C. 2023. Arrière-effet des engrais organiques et des prairies sur la performance des rotations de cultures. Journée d’information scientifique – Bovins laitiers et plantes fourragères, Drummondville, QC, February 8, 2023. Oral presentation.

    2023 - View publication details

  2. Poulin, A-A., Hassanat, F., Tremblay, G., Ouellet, D., Petri, R., Thériault, M., Claessens, A., Bertrand, A. et Charbonneau, É. 2023. L’efficacité d’utilisation de l’azote par les microbes du rumen est affectée par le ratio énergie/protéines de la luzerne. Journée d'information scientifique sur les bovins laitiers et les plantes fourragères. 8 février 2023, Drummondville, QC. CRAAQ [affiche]

    2023 - View publication details

  3. Bélanger, G., Claessens, A., Thivierge, M.-N. et Tremblay, G. (Éd. sc.). 2022. Guide de production – Plantes fourragères. 2e éd. Vol. 1. Centre de référence en agriculture et agroalimentaire du Québec. 273 p. ISBN 978-2-7649-0636-1.

    2022 - View publication details

  4. Khechine, M.T., Thivierge, M.-N, Chantigny, M.H., Charbonneau, É., Tremblay, G.F., Hassanat, F., Jégo, G., Brégard, A., Bélanger, G., and Halde, C. Six years, six rotations: How much yield? 13th annual conference of the Canadian Forage and Grassland Association (CFGA), Moncton, NB, and online (Zoom), November 29-December 2, 2022. Poster presentation, virtual.

    2022 - View publication details

  5. Poulin, A-A., Hassanat, F., Tremblay, G., Ouellet, D., Petri, R., Thériault, M., Claessens, A., Bertrand, A. et Charbonneau, É. 2022.Variation du ratio énergie/protéines de la luzerne pour maximiser l’efficacité de l’utilisation de l’azote par les microbes du rumen. Symposium sur les bovins laitiers, 2 novembre 2022, Drummondville, QC. CRAAQ.

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  6. Khechine, M.T., Thivierge, M.-N., Chantigny, M.H., Charbonneau, É., Tremblay, G.F., Hassanat, F., Jégo, G., Brégard, A., and Halde, C. 2022. Six ans, six rotations : Quels rendements en fourrages ? 46e Symposium sur les bovins laitiers, Drummondville, QC, November 2, 2022. Poster (hybrid mode).

    2022 - View publication details

  7. F. Hassanat, G. Tremblay, P. Seguin, M. Theriault, X. Godin, S. Bittman, D. Hunt, J.
    Hakl, G. Belanger, M. N. Thivierge, A. Bertrand, and A. Claessens. 2022. Red clover addition to improve the energy to protein balance of alfalfa-based forage mixtures. J. Dairy Sci. 105(Suppl. 1): 1518V. (Abstr.)

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  8. https://www.acfas.ca/evenements/congres/programme/89/200/206/c

    2022 - View publication details

  9. Tremblay, G., Seguin, P., Godin, X., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M.-N., Bertrand, A., Claessens, A. 2022. Le trèfle rouge améliore le ratio énergie/protéines des mélanges fourragers à base de luzerne. 89e Congrès annuel de l’Acfas, Université Laval, Québec, 7 au 13 mai 2022.

    2022 - View publication details

  10. Claessens et al. 2022. ASC Increasing the production and utilization of alfalfa forages in Canada. Annual Performance Report to DPC. 21 pages.

    2022 - View publication details

  11. Perreault Gagnon, M., M.-N. Thivierge, C. Halde, K. Glover, K. Schneider, M. Thériault, G.F. Tremblay, Y. Papadopoulos, G. Bélanger et A. Claessens. 2021. Rendement et ratio sucre soluble:protéine de mélanges fourragers avec ou sans plante-abri à l’année d’établissement. 12eme conférence de l’ACPF, 14-16 décembre 2021, en virtuel. [Affiche]

    2021 - View publication details

  12. Godin, X., Tremblay, G. F., Seguin, P., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M. N., Bertrand, A., Thériault, M., & Claessens, A. (2021) The Energy to Protein Balance Is Improved By Red Clover Addition in Alfalfa-Based Forage Mixtures [Abstract]. ASA, CSSA, SSSA International Annual Meeting, Salt Lake City, UT. https://scisoc.confex.com/scisoc/2021am/meetingapp.cgi/Paper/136568

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  13. Perreault Gagnon M., Thivierge, M.-N., Halde, C., Glover, K., Schneider, K., Thériault, M., Tremblay, G.F., Papadopoulos, Y., Bélanger, G., and Claessens, A. 2021. La performance agronomique de mélanges fourragers à base de luzerne selon la diversité des espèces et l’utilisation d’une plante-abri à l’établissement. 45e Symposium sur les bovins laitiers, Drummondville (hybrid mode), QC, November 10, 2021. Poster.

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  14. Godin, X., Tremblay, G. F., Seguin, P., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M. N., Bertrand, A., Thériault, M., & Claessens, A. (2021) Red clover improves the energy to protein balance of lucerne-grass herbage. Joint XXIV International Grassland Congress and XI International Rangeland Congress, Nairobi, 2021/10/23 - 2021/10/29. [Poster]

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  15. Perreault Gagnon, M., Thivierge, M.-N., Halde, C., Thériault, M., Tremblay, G.F., Bélanger, G. et Claessens, A. Peut-on augmenter la biomasse racinaire des cultures fourragères par le mélange d’espèces pérennes ou l’ajout d’une plante-abri? 35e congrès annuel de l’Association québécoise de spécialistes en sciences du sol (AQSSS), Terre à terre en virtuel, 15–17 juin 2021 (affiche).

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  16. Bélanger, G., Thivierge, M.-N., Tremblay, G., Claessens, A., Bertrand, A., and Lajeunesse, J. 2021. Maximiser le ratio de sucre dans la première coupe. Column in the weekly magazine La Terre de chez nous, June 5, 2021. https://www.laterre.ca/du-secteur/chronique-cqpf/maximiser-le-ratio-de-sucre-dans-la-premiere-coupe?fbclid=IwAR0eis9eObAdQdAveuJbhgjYVmdUBDTxwhelWTNC1FuVX4AIXA_J4J5KDtM

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  17. Boucher, Marie-Soleil, Gaëtan Tremblay, Philippe Seguin, Édith Charbonneau, Mireille Thériault, Jean-Philippe Laroche, Annick Bertrand, Annie Claessens, Gilles Bélanger, Robert Berthiaume, et Caroline Halde. 2021. Les luzernes vendues comme étant plus digestibles ne le sont pas toutes ! L’écho-Fourrager, 1, p. 7-8.
    https://cdn.ca.yapla.com/company/CPYoRnfHXmL6W5Oj5BzbHy5X/asset/files/Echo%20Fourrager%20CQPF_01_2021_VF(1).pdf

    2021 - View publication details

  18. Bertrand, A., Gatzke, C., Bipfubusa, M., Lévesque, V., Chalifour, F.P., Claessens, A., Rocher, S., Tremblay, G.F., Beauchamp, C.J. (2020). Physiological and biochemical responses to salt stress of alfalfa populations selected for salinity tolerance and grown in symbiosis with salt-tolerant rhizobium. Agronomy, [online] 10(4), http://dx.doi.org/10.3390/agronomy10040569

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  19. Bélanger, G., Tremblay, G.F., Seguin, P., Lajeunesse, J., Bittman, S., Hunt, D. (2020). Cutting management of alfalfa-based mixtures in contrasting agroclimatic regions. Agronomy Journal, [online] 112(2), 1160-1175. http://dx.doi.org/10.1002/agj2.20142

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  20. Bélanger, G., Tremblay, G.F., Papadopoulos, Y.A., Duynisveld, J., Lajeunesse, J., Lafrenière, C., Fillmore, S.A.E. (2020). Yield and Nutritive Value of Grazed Complex Legume–grass Mixtures Under Increasing Nitrogen Application Rates. Canadian Journal of Plant Science, [online] 100(4), 341-356. http://dx.doi.org/10.1139/cjps-2018-0325

    2020 - View publication details

Research facility

2560 Hochelaga Boulevard
Québec, QC G1V 2J3
Canada

Affiliations

  • Adjunct Professor, Department of Animal Science, Department of Plant Science, Université Laval.
  • Member of the Forage Crops Committee of the Centre de références en agriculture et agroalimentaire du Québec (CRAAQ).
  • Web master for the "Plantes fourragères" page of Agri-Réseau site.

Language

English
French