Dr. Annick Bertrand

Image Annick Bertrand
Research Scientist Physiology and Biochemistry of perennial crops

Abiotic stress resistance of perennial forage crops (temperature stress, salinity, climate change, ice, drought):

  • Development of new selection approaches for winter survival;
  • Identification of metabolites and cold-regulated genes associated with higher level of stress resistance;
  • Optimization of rhizobial symbiosis for improved stress resistance in alfalfa and other legume species;
  • Development of open-top chambers for long-term studies of CO2 increase in the field.

Improved nutritive value of forages

  • Increased energy concentration (starch, pectin, and soluble sugars including fructans);
  • Increased cell wall digestibility.

Increased forage yield

  • Development of new selection approaches for reduced fall dormancy in alfalfa.

Current research and/or projects

  • Résistance aux stress abiotiques (gel, salinité, glace, sécheresse, changements climatiques :1) Développement de nouvelles approches de sélection; 2) Identification de métabolites et de niveaux de transcrits liés à la résistance aux stress; 3) Optimisation de la symbiose avec la luzerne pour une meilleure résistance; 4) Développement d’un système à toit-ouvert pour l’étude à long terme des changements climatiques au champ.

  • Amélioration de la qualité nutritive: 1) Augmentation de la concentration en énergie des fourrages; 2) augmentation de la digestibilité des parois cellulaires

Augmentation des rendements : Développement de méthodes de sélection pour la réduction de la dormance automnale.

Professional activities / interests

Member of the Canadian Society of Plant Biologists

Member of the Comité Plantes fourragèers du CRAAQ

Key publications

  1. Bertrand, A., Claessens, A., Baron, V., Thériault, M., Rocher, S., Asselin. S. 2023. Evaluation of alfalfa populations selected for reduced fall dormancy in a frequent cutting trial. 35th EUCARPIA FCAG Section Conference, September 10-14 2023, Brno, Czech Republic.

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  2. Claessens, A., Thériault, M., Bertrand, A., Lajeunesse, J., Rocher, S. 2023. Genetic selection for nonfiber carbohydrates in alfalfa (Medicago sativa L.) stem. 35th EUCARPIA FCAG Section Conference, September 10-14 2023, Brno, Czech Republic.

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  3. Poulin, A-A., Hassanat, F., Tremblay, G., Ouellet, D., Petri, R., Thériault, M., Claessens, A., Bertrand, A. et Charbonneau, É. 2022. Variation of the alfalfa energy-to-protein ratio to maximize nitrogen use efficiency by rumen microbes. ADSA Annual Meeting, June 25-28, 2023, Ottawa, ON, Canada [poster] and J. Dairy Sci. 106(Suppl. 1): 1133M. [Abstract]

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  4. D'Amours, E., Bertrand, A., Cloutier, J., Claessens, A., Rocher, S., Seguin, P. 2023.
    Freezing tolerance of alfalfa-rhizobia symbiosis, a shared responsibility between the plant and the microbe. CSPB meeting, June 18-21 Quebec City. Best oral presentation award

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  5. Seguin, P., G. Tremblay, M. Thériault, X. Godin, S. Bittman, D. Hunt, J. Hakl, G. Belanger, M. N. Thivierge, A. Bertrand, and A. Claessens. 2022. Addition of red clover or birdsfoot trefoil in alfalfa-based forage mixtures to improve the energy to protein ratio. International Grassland Congress, May 14-19, 2023, Covington, KY, USA [poster]

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  6. Claessens, A & Thériault, M. 2023. Une luzerne plus riche en énergie : tranquillement mais sûrement! Journée d'information scientifique sur les bovins laitiers et les plantes fourragères. 8 février 2023, Drummondville, QC. CRAAQ [présentation orale]

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  7. Bertrand, A. 2023. Évaluation au champ de populations de luzerne tolérantes au gel sélectionnées pour un niveau de dormance moins élevé. Journée d'information scientifique sur les bovins laitiers et les plantes fourragères. 8 février 2023, Drummondville, QC. CRAAQ [présentation orale]

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  8. D’Amours, E., Bertrand, A., Cloutier, J., Classen, A., Rocher, S., Seguin P. 2023. Des souches de Sinorhizobium meliloti qui améliorent la tolérance au gel de la luzerne : les multiples aspects d’une symbiose efficace. Journée d’information scientifique sur les bovins laitiers et les plantes fourragères-Centre de référence en agriculture et agroalimentaire du Québec. 8 Février, 2023. Drummondville, QC, Canada.

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  9. Poulin, A-A., Hassanat, F., Tremblay, G., Ouellet, D., Petri, R., Thériault, M., Claessens, A., Bertrand, A. et Charbonneau, É. 2023. L’efficacité d’utilisation de l’azote par les microbes du rumen est affectée par le ratio énergie/protéines de la luzerne. Journée d'information scientifique sur les bovins laitiers et les plantes fourragères. 8 février 2023, Drummondville, QC. CRAAQ [affiche]

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  10. Poulin, A-A., Hassanat, F., Tremblay, G., Ouellet, D., Petri, R., Thériault, M., Claessens, A., Bertrand, A. et Charbonneau, É. 2022.Variation du ratio énergie/protéines de la luzerne pour maximiser l’efficacité de l’utilisation de l’azote par les microbes du rumen. Symposium sur les bovins laitiers, 2 novembre 2022, Drummondville, QC. CRAAQ.

    2022 - View publication details

  11. F. Hassanat, G. Tremblay, P. Seguin, M. Theriault, X. Godin, S. Bittman, D. Hunt, J.
    Hakl, G. Belanger, M. N. Thivierge, A. Bertrand, and A. Claessens. 2022. Red clover addition to improve the energy to protein balance of alfalfa-based forage mixtures. J. Dairy Sci. 105(Suppl. 1): 1518V. (Abstr.)

    2022 - View publication details

  12. Bertrand, A. Claessens, A., Thériault, M., Lajeunesse, J., Rocher, S., and Baron, V. 2022. Field Assessment of Alfalfa Populations Selected for Low Dormancy Within Winter-Hardy Cultivars. 2022 Joint Conference
    NAAIC, Trifolium, & Grass Breeders, June 7-9, 2022, Lansing, MI, USA.

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  13. Claessens, A., Bertrand, A., Thériault, M., Lajeunesse, J., and Rocher, S. 2022. Genetic Selection for High Energy in Alfalfa (Medicago Sativa L.) Stems. 2022 Joint Conference NAAIC, Trifolium, & Grass Breeders,
    June 7-9, 2022, Lansing, MI, USA.

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  14. D’Amours, E., Bertrand, A., Cloutier, J., Classen, A., Rocher, S., Seguin P. 2022. Des souches d’Ensifer meliloti qui améliorent la tolérance au gel de la luzerne : les multiples aspects d’une symbiose efficace. 89e Congrès de l'Acfas; 206 - Les traits racinaires pour rehausser la résilience des agroécosystèmes en contexte de changements climatiques. 10-12 Mai 2022. Université Laval,  QC, Canada.

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  15. Tremblay, G., Seguin, P., Godin, X., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M.-N., Bertrand, A., Claessens, A. 2022. Le trèfle rouge améliore le ratio énergie/protéines des mélanges fourragers à base de luzerne. 89e Congrès annuel de l’Acfas, Université Laval, Québec, 7 au 13 mai 2022.

    2022 - View publication details

  16. Claessens et al. 2022. ASC Increasing the production and utilization of alfalfa forages in Canada. Annual Performance Report to DPC. 21 pages.

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  17. Godin, X., Tremblay, G. F., Seguin, P., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M. N., Bertrand, A., Thériault, M., & Claessens, A. (2021) The Energy to Protein Balance Is Improved By Red Clover Addition in Alfalfa-Based Forage Mixtures [Abstract]. ASA, CSSA, SSSA International Annual Meeting, Salt Lake City, UT. https://scisoc.confex.com/scisoc/2021am/meetingapp.cgi/Paper/136568

    2021 - View publication details

  18. Godin, X., Tremblay, G. F., Seguin, P., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M. N., Bertrand, A., Thériault, M., & Claessens, A. (2021) Red clover improves the energy to protein balance of lucerne-grass herbage. Joint XXIV International Grassland Congress and XI International Rangeland Congress, Nairobi, 2021/10/23 - 2021/10/29. [Poster]

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  19. Bélanger, G., Thivierge, M.-N., Tremblay, G., Claessens, A., Bertrand, A., and Lajeunesse, J. 2021. Maximiser le ratio de sucre dans la première coupe. Column in the weekly magazine La Terre de chez nous, June 5, 2021. https://www.laterre.ca/du-secteur/chronique-cqpf/maximiser-le-ratio-de-sucre-dans-la-premiere-coupe?fbclid=IwAR0eis9eObAdQdAveuJbhgjYVmdUBDTxwhelWTNC1FuVX4AIXA_J4J5KDtM

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  20. Boucher, Marie-Soleil, Gaëtan Tremblay, Philippe Seguin, Édith Charbonneau, Mireille Thériault, Jean-Philippe Laroche, Annick Bertrand, Annie Claessens, Gilles Bélanger, Robert Berthiaume, et Caroline Halde. 2021. Les luzernes vendues comme étant plus digestibles ne le sont pas toutes ! L’écho-Fourrager, 1, p. 7-8.
    https://cdn.ca.yapla.com/company/CPYoRnfHXmL6W5Oj5BzbHy5X/asset/files/Echo%20Fourrager%20CQPF_01_2021_VF(1).pdf

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Research facility

2560 Hochelaga Boulevard
Québec, QC G1V 2J3
Canada

Affiliations

Adjunct professor Université Laval

Adjunct professor McGill University

Language

English
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