Dr. Annick Bertrand

Abiotic stress resistance of perennial forage crops (temperature stress, salinity, climate change, ice, drought):
- Development of new selection approaches for winter survival;
- Identification of metabolites and cold-regulated genes associated with higher level of stress resistance;
- Optimization of rhizobial symbiosis for improved stress resistance in alfalfa and other legume species;
- Development of open-top chambers for long-term studies of CO2 increase in the field.
Improved nutritive value of forages
- Increased energy concentration (starch, pectin, and soluble sugars including fructans);
- Increased cell wall digestibility.
Increased forage yield
- Development of new selection approaches for reduced fall dormancy in alfalfa.
Current research and/or projects
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Résistance aux stress abiotiques (gel, salinité, glace, sécheresse, changements climatiques :1) Développement de nouvelles approches de sélection; 2) Identification de métabolites et de niveaux de transcrits liés à la résistance aux stress; 3) Optimisation de la symbiose avec la luzerne pour une meilleure résistance; 4) Développement d’un système à toit-ouvert pour l’étude à long terme des changements climatiques au champ.
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Amélioration de la qualité nutritive: 1) Augmentation de la concentration en énergie des fourrages; 2) augmentation de la digestibilité des parois cellulaires
Augmentation des rendements : Développement de méthodes de sélection pour la réduction de la dormance automnale.
Professional activities / interests
Member of the Canadian Society of Plant Biologists
Member of the Comité Plantes fourragèers du CRAAQ
Key publications
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F. Hassanat, G. Tremblay, P. Seguin, M. Theriault, X. Godin, S. Bittman, D. Hunt, J.
2022 - View publication details
Hakl, G. Belanger, M. N. Thivierge, A. Bertrand, and A. Claessens. 2022. Red clover addition to improve the energy to protein balance of alfalfa-based forage mixtures. J. Dairy Sci. 105(Suppl. 1): 1518V. (Abstr.)
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Bertrand, A. Claessens, A., Thériault, M., Lajeunesse, J., Rocher, S., and Baron, V. 2022. Field Assessment of Alfalfa Populations Selected for Low Dormancy Within Winter-Hardy Cultivars. 2022 Joint Conference
2022 - View publication details
NAAIC, Trifolium, & Grass Breeders, June 7-9, 2022, Lansing, MI, USA.
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Claessens, A., Bertrand, A., Thériault, M., Lajeunesse, J., and Rocher, S. 2022. Genetic Selection for High Energy in Alfalfa (Medicago Sativa L.) Stems. 2022 Joint Conference NAAIC, Trifolium, & Grass Breeders,
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June 7-9, 2022, Lansing, MI, USA.
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Tremblay, G., Seguin, P., Godin, X., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M.-N., Bertrand, A., Claessens, A. 2022. Le trèfle rouge améliore le ratio énergie/protéines des mélanges fourragers à base de luzerne. 89e Congrès annuel de l’Acfas, Université Laval, Québec, 7 au 13 mai 2022.
2022 - View publication details
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Godin, X., Tremblay, G. F., Seguin, P., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M. N., Bertrand, A., Thériault, M., & Claessens, A. (2021) The Energy to Protein Balance Is Improved By Red Clover Addition in Alfalfa-Based Forage Mixtures [Abstract]. ASA, CSSA, SSSA International Annual Meeting, Salt Lake City, UT. https://scisoc.confex.com/scisoc/2021am/meetingapp.cgi/Paper/136568
2021 - View publication details
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Godin, X., Tremblay, G. F., Seguin, P., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M. N., Bertrand, A., Thériault, M., & Claessens, A. (2021) Red clover improves the energy to protein balance of lucerne-grass herbage. Joint XXIV International Grassland Congress and XI International Rangeland Congress, Nairobi, 2021/10/23 - 2021/10/29. [Poster]
2021 - View publication details
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Boucher, Marie-Soleil, Gaëtan Tremblay, Philippe Seguin, Édith Charbonneau, Mireille Thériault, Jean-Philippe Laroche, Annick Bertrand, Annie Claessens, Gilles Bélanger, Robert Berthiaume, et Caroline Halde. 2021. Les luzernes vendues comme étant plus digestibles ne le sont pas toutes ! L’écho-Fourrager, 1, p. 7-8.
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Bertrand, A., Gatzke, C., Bipfubusa, M., Lévesque, V., Chalifour, F.P., Claessens, A., Rocher, S., Tremblay, G.F., Beauchamp, C.J. (2020). Physiological and biochemical responses to salt stress of alfalfa populations selected for salinity tolerance and grown in symbiosis with salt-tolerant rhizobium. Agronomy, [online] 10(4), http://dx.doi.org/10.3390/agronomy10040569
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Castonguay, Y., Rocher, S., Bertrand, A., Michaud, J. (2020). Identification of transcripts associated with the acquisition of superior freezing tolerance in recurrently-selected populations of alfalfa. Euphytica, [online] 216(2), http://dx.doi.org/10.1007/s10681-020-2559-2
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Bertrand, A., Claessens, A., Bourassa, J., Rocher, S., Baron, V.S. (2020). A Whole-Plant Screening Test to Select Freezing-Tolerant and Low-Dormant Genotypes, 2156 53-60. http://dx.doi.org/10.1007/978-1-0716-0660-5_6
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Rocher, S., Bertrand, A., Claessens, A., Thivierge, M.-N. 2019. Chronique CQPF - Une luzerne plus énergétique obtenue par sélection génétique. La Terre de Chez-Nous. https://www.laterre.ca/du-secteur/chronique-cqpf/une-luzerne-plus-energetique-obtenue-par-selection-genetique
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Bélanger, G., M.-N. Thivierge, G. Tremblay, A. Claessens, A. Bertrand et J. Lajeunesse. 2019. Améliorer les fourrages servis aux vaches laitières. Chronique du CQPF (Conseil québécois des plantes fourragères) parue dans La Terre de Chez Nous, 5 mai. https://www.laterre.ca/du-secteur/chronique-cqpf/ameliorer-les-fourrages-servis-aux-vaches-laitieres
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Rocher S., Bertrand A., Claessens A., Thivierge Marie-Noëlle. Optimiser la teneur en énergie de la luzerne par sélection génétique. Présentation orale lors de la Journée d’Information Scientifique – Bovins Laitiers et Plantes Fourragères du CRAAQ. 26 février 2019.
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BÉLANGER, G. THIVIERGE MN, TREMBLAY, G. CLAESSENS, A. BERTRAND A.LAJEUNESSE J. et SEGUIN, P. Améliorer le ratio Énergie/Protéine des fourrages servis aux vaches laitières.Présentation orale lors de la Journée d’Information Scientifique – Bovins Laitiers et Plantes Fourragères du CRAAQ. Drummondville. 26 février 2019.
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Adjunct professor Université Laval
Adjunct professor McGill University