Dr. Annick Bertrand

Image Annick Bertrand
Research Scientist Physiology and Biochemistry of perennial crops

Abiotic stress resistance of perennial forage crops (temperature stress, salinity, climate change, ice, drought):

  • Development of new selection approaches for winter survival;
  • Identification of metabolites and cold-regulated genes associated with higher level of stress resistance;
  • Optimization of rhizobial symbiosis for improved stress resistance in alfalfa and other legume species;
  • Development of open-top chambers for long-term studies of CO2 increase in the field.

Improved nutritive value of forages

  • Increased energy concentration (starch, pectin, and soluble sugars including fructans);
  • Increased cell wall digestibility.

Increased forage yield

  • Development of new selection approaches for reduced fall dormancy in alfalfa.

Current research and/or projects

  • Résistance aux stress abiotiques (gel, salinité, glace, sécheresse, changements climatiques :1) Développement de nouvelles approches de sélection; 2) Identification de métabolites et de niveaux de transcrits liés à la résistance aux stress; 3) Optimisation de la symbiose avec la luzerne pour une meilleure résistance; 4) Développement d’un système à toit-ouvert pour l’étude à long terme des changements climatiques au champ.

  • Amélioration de la qualité nutritive: 1) Augmentation de la concentration en énergie des fourrages; 2) augmentation de la digestibilité des parois cellulaires

Augmentation des rendements : Développement de méthodes de sélection pour la réduction de la dormance automnale.

Professional activities / interests

Member of the Canadian Society of Plant Biologists

Member of the Comité Plantes fourragèers du CRAAQ

Key publications

  1. F. Hassanat, G. Tremblay, P. Seguin, M. Theriault, X. Godin, S. Bittman, D. Hunt, J.
    Hakl, G. Belanger, M. N. Thivierge, A. Bertrand, and A. Claessens. 2022. Red clover addition to improve the energy to protein balance of alfalfa-based forage mixtures. J. Dairy Sci. 105(Suppl. 1): 1518V. (Abstr.)

    2022 - View publication details

  2. Bertrand, A. Claessens, A., Thériault, M., Lajeunesse, J., Rocher, S., and Baron, V. 2022. Field Assessment of Alfalfa Populations Selected for Low Dormancy Within Winter-Hardy Cultivars. 2022 Joint Conference
    NAAIC, Trifolium, & Grass Breeders, June 7-9, 2022, Lansing, MI, USA.

    2022 - View publication details

  3. Claessens, A., Bertrand, A., Thériault, M., Lajeunesse, J., and Rocher, S. 2022. Genetic Selection for High Energy in Alfalfa (Medicago Sativa L.) Stems. 2022 Joint Conference NAAIC, Trifolium, & Grass Breeders,
    June 7-9, 2022, Lansing, MI, USA.

    2022 - View publication details

  4. Tremblay, G., Seguin, P., Godin, X., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M.-N., Bertrand, A., Claessens, A. 2022. Le trèfle rouge améliore le ratio énergie/protéines des mélanges fourragers à base de luzerne. 89e Congrès annuel de l’Acfas, Université Laval, Québec, 7 au 13 mai 2022.

    2022 - View publication details

  5. Claessens et al. 2022. ASC Increasing the production and utilization of alfalfa forages in Canada. Annual Performance Report to DPC. 21 pages.

    2022 - View publication details

  6. Godin, X., Tremblay, G. F., Seguin, P., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M. N., Bertrand, A., Thériault, M., & Claessens, A. (2021) The Energy to Protein Balance Is Improved By Red Clover Addition in Alfalfa-Based Forage Mixtures [Abstract]. ASA, CSSA, SSSA International Annual Meeting, Salt Lake City, UT. https://scisoc.confex.com/scisoc/2021am/meetingapp.cgi/Paper/136568

    2021 - View publication details

  7. Godin, X., Tremblay, G. F., Seguin, P., Bittman, S., Hunt, D., Hakl, J., Bélanger, G., Thivierge, M. N., Bertrand, A., Thériault, M., & Claessens, A. (2021) Red clover improves the energy to protein balance of lucerne-grass herbage. Joint XXIV International Grassland Congress and XI International Rangeland Congress, Nairobi, 2021/10/23 - 2021/10/29. [Poster]

    2021 - View publication details

  8. Boucher, Marie-Soleil, Gaëtan Tremblay, Philippe Seguin, Édith Charbonneau, Mireille Thériault, Jean-Philippe Laroche, Annick Bertrand, Annie Claessens, Gilles Bélanger, Robert Berthiaume, et Caroline Halde. 2021. Les luzernes vendues comme étant plus digestibles ne le sont pas toutes ! L’écho-Fourrager, 1, p. 7-8.
    https://cdn.ca.yapla.com/company/CPYoRnfHXmL6W5Oj5BzbHy5X/asset/files/Echo%20Fourrager%20CQPF_01_2021_VF(1).pdf

    2021 - View publication details

  9. Bertrand, A., Claessens, A., Lajeunesse, J. and Baron, V.S. 2020. Risks and opportunities for alfalfa production in northern latitudes. Invited talk, Adaptation of forages to Climate Change. ASA/CSSA/SSSA Annual Meeting Virtual Phoenix.

    2020 - View publication details

  10. Bertrand, A., Claessens, A., Baron, V., Rocher, S., McCartney, D. Creating cold-tolerant alfalfa. Canadian Cattlemen. April 2020.

    2020 - View publication details

  11. Bertrand, A., Gatzke, C., Bipfubusa, M., Lévesque, V., Chalifour, F.P., Claessens, A., Rocher, S., Tremblay, G.F., Beauchamp, C.J. (2020). Physiological and biochemical responses to salt stress of alfalfa populations selected for salinity tolerance and grown in symbiosis with salt-tolerant rhizobium. Agronomy, [online] 10(4), http://dx.doi.org/10.3390/agronomy10040569

    2020 - View publication details

  12. Castonguay, Y., Rocher, S., Bertrand, A., Michaud, J. (2020). Identification of transcripts associated with the acquisition of superior freezing tolerance in recurrently-selected populations of alfalfa. Euphytica, [online] 216(2), http://dx.doi.org/10.1007/s10681-020-2559-2

    2020 - View publication details

  13. Bertrand, A., Claessens, A., Bourassa, J., Rocher, S., Baron, V.S. (2020). A Whole-Plant Screening Test to Select Freezing-Tolerant and Low-Dormant Genotypes, 2156 53-60. http://dx.doi.org/10.1007/978-1-0716-0660-5_6

    2020 - View publication details

  14. Wen, G., Cambouris, A.N., Ziadi, N., Bertrand, A., Khelifi, M. (2019). Nitrogen Fertilization Effects on the Composition of Foliar Amino Acids of Russet Burbank Potato. American Journal of Potato Research, [online] 96(6), 541-551. http://dx.doi.org/10.1007/s12230-019-09743-6

    2019 - View publication details

  15. Claessens, A., Bertrand, A., Rocher, S., Thivierge, M.-N., Tremblay, G. 2019. Une luzerne plus sucrée pour vos vaches laitières? Symposium sur les bovins laitiers. Drummondville, 29 octobre 2019.

    2019 - View publication details

  16. http://lait.org/fichiers/Revue/PLQ-2019-10/recherche.pdf

    2019 - View publication details

  17. Rocher, S., Bertrand, A., Claessens, A., Thivierge, M.-N. 2019. Chronique CQPF - Une luzerne plus énergétique obtenue par sélection génétique. La Terre de Chez-Nous. https://www.laterre.ca/du-secteur/chronique-cqpf/une-luzerne-plus-energetique-obtenue-par-selection-genetique

    2019 - View publication details

  18. Bélanger, G., M.-N. Thivierge, G. Tremblay, A. Claessens, A. Bertrand et J. Lajeunesse. 2019. Améliorer les fourrages servis aux vaches laitières. Chronique du CQPF (Conseil québécois des plantes fourragères) parue dans La Terre de Chez Nous, 5 mai. https://www.laterre.ca/du-secteur/chronique-cqpf/ameliorer-les-fourrages-servis-aux-vaches-laitieres

    2019 - View publication details

  19. BÉLANGER, G. THIVIERGE MN, TREMBLAY, G. CLAESSENS, A. BERTRAND A.LAJEUNESSE J. et SEGUIN, P. Améliorer le ratio Énergie/Protéine des fourrages servis aux vaches laitières.Présentation orale lors de la Journée d’Information Scientifique – Bovins Laitiers et Plantes Fourragères du CRAAQ. Drummondville. 26 février 2019.

    2019 - View publication details

  20. CLAESSENS A., LANGEVIN F., BERTRAND A. ROCHER, S. TREMBLAY, G. CHARBONNEAU E. 2019 Un tour du monde pour trouver une fléole des prés plus tolérante à la chaleur. présentation orale journée scientifique bovins laitiers et plantes fourragères Drummonville 16 février 2019

    2019 - View publication details

Research facility

2560 Hochelaga Boulevard
Québec, QC G1V 2J3
Canada

Affiliations

Adjunct professor Université Laval

Adjunct professor McGill University

Language

English
French

Other languages

Spanish